filter icon FILTER
víno z bazových kvetov

Recept na domáce bazové víno z voňavých kvetov


Obsah článku

Určite viete, že z bazy sa dá veľmi ľahko pripraviť lahodný sirup či limonáda. Tušili ste však, že si z jej kvetov môžete vyrobiť aj bazové víno? Postupujte podľa nášho receptu a prekvapte svojich priateľov na letnej grilovačke osviežujúcim nápojom.

Účinky bazového vína: Je liečivé?

Účinky bazového vína sa nedajú porovnať s účinkami bazového čaju. Bazové víno nie je liečivé, je to alkoholický nápoj. Preto si ho doprajte len raz za čas a s mierou. Hoci sú jeho základom antioxidantmi a flavanolami nabité kvety, po kvasení stratia svoje účinky.

Ak chcete vedieť, v akej forme je pre nás baza najzdravšia, prečítajte si náš článok o jej využití aj zbieraní.

Čo potrebujete na 5 litrov bazového vína?

  • 20 kvetov bazy čiernej
  • 1 kg cukru
  • 4 l vody
  • 2 g živnej soli
  • 2 g vínnych kvasiniek
  • 1 citrón
  • 1 dcl jablčného muštu
bazové víno

Ako si pripraviť bazové víno

  1. Natrhané kvety bazy čiernej šetrne umyte pod tečúcou vodou a odstráňte z nich všetky väčšie zelené stonky. Môžete si pomôcť aj nožnicami.
  2. Do hrnca nalejte vodu a pridajte cukor. Rozpustite ho za občasného miešania a celú zmes priveďte do varu, potom vypnite.
  3. Do horúcej vody pridajte odstonkované kvety bazy, živnú soľ a citrón nakrájaný na plátky.
  4. Počkajte, kým sa bazové kvety zaparia.
  5. Do malej nádoby nalejte 1 dcl jablčného muštu a zohrejte ho približne na 40 °C.
  6. Potom doň nasypte sušené vínne kvasinky. Za občasného premiešania ich nechajte asi 20 minút odstáť.
  7. Po zaktivovaní kvasiniek si pripravte čistú sterilizovanú nádobu, ktorá sa dá jednoducho zatvoriť kvasným uzáverom – najideálnejší je vínny demižón.
  8. Prelejte do nádoby celú zmes aj s kvetmi, pridajte aktivované kvasinky a uzavrite kvasným uzáverom.
  9. Potom ju odložte na teplejšie miesto a nechajte nápoj kvasiť.
  10. Po týždňovom kvasení ho preceďte, vyhoďte kvety a pokračujte v kvasení.
  11. Keď sa kal viditeľne oddelí od zvyšku vína (tzv. dočistí), stočte ho do fliaš.

Bazové víno si najviac vychutnáte, keď ho budete podávať vychladené. Nazdravie! Ak máte príliš veľa kvetov a neviete, čo s nimi, vyskúšajte si podľa nášho receptu pripraviť bazový sirup. Na domáci ľadový čaj sa zase hodí náš ovocný jablkový čaj s bazou, ktorý je chutný aj vychladený. Ak ste nestihli sezónu kvitnutia, nezúfajte. Bazové víno si viete pripraviť aj z dozretých bobúľ.

Tip: Kvety rozkvitnutej bazy čiernej zbierajte z kríkov, ktoré sú ďalej od cesty. Iba tak získate kvety, ktoré budú zdravotne nezávadné a nebudú príliš zaprášené.

bazové víno

Ohodnotiť recept

Spoznajte svet kávy a čaju

Newsletter

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

Chcem sa prihlásiť
Doprava na Slovensko zdarma Doprava na Slovensko zdarma pri nákupe nad 49 €

Newsletter Popradské

plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!

To chcem!