Recept na domáce bazové víno z voňavých kvetov
30. jún 2023
Recepty
Obsah článku
Určite viete, že z bazy sa dá veľmi ľahko pripraviť lahodný sirup či limonáda. Tušili ste však, že si z jej kvetov môžete vyrobiť aj bazové víno? Postupujte podľa nášho receptu a prekvapte svojich priateľov na letnej grilovačke osviežujúcim nápojom.
Účinky bazového vína: Je liečivé?
Účinky bazového vína sa nedajú porovnať s účinkami bazového čaju. Bazové víno nie je liečivé, je to alkoholický nápoj. Preto si ho doprajte len raz za čas a s mierou. Hoci sú jeho základom antioxidantmi a flavanolami nabité kvety, po kvasení stratia svoje účinky.
Ak chcete vedieť, v akej forme je pre nás baza najzdravšia, prečítajte si náš článok o jej využití aj zbieraní.
Čo potrebujete na 5 litrov bazového vína?
- 20 kvetov bazy čiernej
- 1 kg cukru
- 4 l vody
- 2 g živnej soli
- 2 g vínnych kvasiniek
- 1 citrón
- 1 dcl jablčného muštu
Ako si pripraviť bazové víno
- Natrhané kvety bazy čiernej šetrne umyte pod tečúcou vodou a odstráňte z nich všetky väčšie zelené stonky. Môžete si pomôcť aj nožnicami.
- Do hrnca nalejte vodu a pridajte cukor. Rozpustite ho za občasného miešania a celú zmes priveďte do varu, potom vypnite.
- Do horúcej vody pridajte odstonkované kvety bazy, živnú soľ a citrón nakrájaný na plátky.
- Počkajte, kým sa bazové kvety zaparia.
- Do malej nádoby nalejte 1 dcl jablčného muštu a zohrejte ho približne na 40 °C.
- Potom doň nasypte sušené vínne kvasinky. Za občasného premiešania ich nechajte asi 20 minút odstáť.
- Po zaktivovaní kvasiniek si pripravte čistú sterilizovanú nádobu, ktorá sa dá jednoducho zatvoriť kvasným uzáverom – najideálnejší je vínny demižón.
- Prelejte do nádoby celú zmes aj s kvetmi, pridajte aktivované kvasinky a uzavrite kvasným uzáverom.
- Potom ju odložte na teplejšie miesto a nechajte nápoj kvasiť.
- Po týždňovom kvasení ho preceďte, vyhoďte kvety a pokračujte v kvasení.
- Keď sa kal viditeľne oddelí od zvyšku vína (tzv. dočistí), stočte ho do fliaš.
Bazové víno si najviac vychutnáte, keď ho budete podávať vychladené. Nazdravie! Ak máte príliš veľa kvetov a neviete, čo s nimi, vyskúšajte si podľa nášho receptu pripraviť bazový sirup. Na domáci ľadový čaj sa zase hodí náš ovocný jablkový čaj s bazou, ktorý je chutný aj vychladený. Ak ste nestihli sezónu kvitnutia, nezúfajte. Bazové víno si viete pripraviť aj z dozretých bobúľ.
Tip: Kvety rozkvitnutej bazy čiernej zbierajte z kríkov, ktoré sú ďalej od cesty. Iba tak získate kvety, ktoré budú zdravotne nezávadné a nebudú príliš zaprášené.
Ohodnotiť recept
Ďakujeme za váš hlas
Už ste hlasovali