Už dávno neplatí, že mlieko sa dá dobre napeniť len na profesionálnom a drahom kávovare. Stačí trochu cviku a aj doma si budete môcť vychutnať cappuccino či latte macchiato s krémovou penou. Zistite, ako správne napeniť mlieko, aby pena vyzerala a chutila ako od baristu.
Základom je kanvička kónického (kužeľovitého) tvaru a domáci kávovar s dýzou (často nespisovne nazývaná aj tryska). Aby ste lepšie odhadli teplotu mlieka pri napeňovaní, môžete si pomôcť špeciálnym teplomerom. Ten dokáže merať teplotu priamo počas napeňovania. Je to vďaka nerezovej ihle, ktorá sa dá vložiť rovno do kanvičky s mliekom.
Aby sa vám mliečna pena podarila, najlepšie je použiť plnotučné 3,5 % mlieko. Platí totiž, že čím viac tuku obsahuje, tým bude hustejšia a krémovejšia. Aj mlieko s menším obsahom tuku sa dá napeniť, no výsledok nemusí byť tak vydarený.
Ak nemôžete alebo nechcete piť kravské mlieko, môžete použiť aj rastlinné alternatívy. Na napeňovanie sa najviac hodí sójový alebo ovsený nápoj, najlepšie s prívlastkom „barista“. Pena z takéhoto „mlieka“ je však o niečo nestálejšia a menej krémová.
Jednou z najdôležitejších vecí je, aby bolo mlieko na začiatku správne vychladené. Z chladničky by ste ho preto mali vybrať až tesne pred napeňovaním. Nezabúdajte tiež na správnu veľkosť kanvičky. Na jedno cappuccino vám postačí 350 ml kanvička, ak si chcete pripraviť dve, tak 500 ml. Takisto by mala mať „zobáčik“, ktorý slúži na lepšie nalievanie a na vytváranie latte art.
Vôbec sa netrápte, ak sa vám nepodarí správne napeniť mlieko hneď na prvýkrát. Aj tu je dôležitý pravidelný tréning a získanie zručnosti.
Ak nemáte poruke kávovar, nezúfajte. Mlieko sa dá napeniť aj bez neho. Stačí vám ručný alebo elektrický napeňovač či french press. Keď ho chcete napeniť vo french presse, musíte ho v prvom rade zohriať na požadovaných 60 až 65 °C. Potom ho doň stačí naliať a rýchlym stláčaním sitka vyšľahať do krémovej peny.
Ak si vyberiete elektrický napeňovač, urobí všetku prácu za vás. Mlieko nemusíte ani zohrievať. Stačí ho doň naliať a prístroj zapnúť.
Už niekoľkokrát ste skúšali napeniť mlieko, no stále vám to nevyšlo podľa vašich predstáv? Nacvičte si napeňovanie s vodou a saponátom. Takýto roztok sa totiž správa úplne rovnako ako mlieko. Do kanvičky nalejte rovnaký objem vody ako pri mlieku, pridajte malú kvapku saponátu a začnite s klasickým šľahaním.
Takýto postup je skvelým a šetrným tréningom najmä pre úplných začiatočníkov. Pretože ak sa vám pri skúšaní podarí mlieko prevariť, viackrát ho už nenapeníte.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!