Máte chuť na rýchly a osviežujúci dezert, ktorý vás príjemne nabudí aj počas horúcich letných dní? Vyskúšajte taliansku lahôdku z kávy a zmrzliny – affogato. Prečítajte si náš článok a vyskúšajte náš jednoduchý recept.
Affogato je jednoduchý dezert, na ktorý vám stačia len dve ingrediencie – vanilková zmrzlina a espresso. Pochádza z Talianska, kde „affogato“ v preklade znamená „utopený“. Názov ho aj naozaj vystihuje, pretože ide o kopček zmrzliny doslova utopený v espresse.
Nevieme, kedy presne bolo affogato prvýkrát pripravené. Pravdepodobne sa dezert stal populárnym v priebehu 20. storočia, keď talianske kaviarne a zmrzlinárne vymýšľali nové spôsoby podávania kávy. Jeho popularita následne rástla a dnes je affogato obľúbeným dezertom aj mimo Talianska.
Pokiaľ ide o výber najlepšej kávy do dezertu, odporúčame silné, dobre vyvážené espresso s bohatou chuťou. Ideálna voľba je zrnková káva s čokoládovými tónmi alebo odrodová káva s orechovou dochuťou, ktoré zaistia, že espresso neprebije zmrzlinu, ale skôr ju doplní.
Affogato sa tradične pripravuje s vanilkovou zmrzlinou. Môžete však vyskúšať aj iné príchute, ako je čokoládová či mätová. Ak túžite po extra dávke kofeínu, siahnite po kávovej zmrzline.
Pripraviť si tiež môžete aj svoju vlastnú zmrzlinu, vďaka tomu vznikne jedinečný a lahodný dezert.
Aj bez kávovaru si doma pripravíte lahodné affogato. Stačí, keď si pomocou french pressu, aeropressu alebo chemexu pripravíte silnú kávu, ktorá sa chuťou a intenzitou podobá espressu. Pri príprave kávy bez kávovaru však siahnite po kvalitnej mletej káve, ktorá zabezpečí plnú a bohatú chuť.
Hoci affogato a ľadová káva môžu na prvý pohľad vyzerať podobne, ide o dve úplne odlišné veci.
Kľúčovým rozdielom medzi týmito dvoma nápojmi je tepelný kontrast. Affogato sa spolieha na kontrast medzi horúcim espressom a studenou zmrzlinou, zatiaľ čo ľadová káva je iba studená. Affogato je tiež viac dezertom než nápojom, na rozdiel od ľadovej kávy.
Ľadovú kávu tvorí oveľa viac surovín. Potrebujete espresso (alebo iný druh kávy), mlieko alebo smotanu, cukor a ľad. Niektorí ešte do nej pridávajú aj vanilkovú zmrzlinu. Vychutnajte si ju studenú, pretože je to ideálne osvieženie do horúcich dní. Ozdobiť ju môžete šľahačkou, ktorú môžete posypať kakaom či škoricou.
plný čajových receptov, kávových špecialít a noviniek zo sveta Popradské!